La 30 noiembrie 2016, Guvernul a adoptat Hotărârea Guvernului nr. 1286 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la mecanismul de desemnare procentuală, care este instrumentul de aplicare a „Legii 2%”.  La 2 decembrie 2016, Regulamentul cu privire la mecanismul desemnării procentuale a fost publicat în Monitorul oficial al Republicii Moldova și a intrat în vigoare.

Ca urmare, în perioada 2-29 decembrie 2016, organizațiile non-guvernamentale care acționează în interes public și organizațiile religioase din țară pot depune o cerere de înregistrare în Lista beneficiarilor desemnării procentuale la Ministerul Justiției.

Cererea poate fi descărcată AICI. Cererea trebuie completată, semnată și depusă la următoarea adresă: Ministerul Justiției al Republicii Moldova, Direcția Organizații Necomerciale (bir. 128/boxa pentru corespondență), str. 31 August 1989 nr. 82, MD-2012. De asemenea, cererea poate fi expediată prin e-mail la adresa electronică: secretariat@justice.gov.md. În acest caz cererea trebuie să fie semnată și scanată.

În vederea facilitării procesului de înregistrare a ONG-urilor la mecanismul de desemnare procentuală, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a lansat un Ghid privind înregistrarea organizațiilor în Lista beneficiarilor desemnării procentuale (Legea 2%) și un Infografic, pe aceeași temă.

Ghidul explică, pas cu pas, procesul de înregistrare și expune pe etape cine pot fi beneficiari ai desemnării procentuale, care sunt criteriile pe care trebuie să le întrunească organizațiile pentru a participa la mecanism, când și unde acestea se pot înregistra, care este setul de acte necesare pentru înregistrare, precum și care sunt obligațiile beneficiarilor după înregistrare. Ghidul este disponibil în limbile ROMÂNĂ și RUSĂ și poate fi descărcat aici ( în versiunea română) sau aici (în versiunea rusă).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.